De Brug mediation

De Brug Mediation

Tussen Partijen, blog oktober 2019: Beëindiging samenwonen

Het valt mij op dat mensen het idee hebben dat op het moment dat zij samenwonen, geen geregistreerd partnerschap hebben of niet getrouwd zijn, er niets geregeld hoeft te worden als zij uit elkaar gaan. Meestal komt er een verbaasde reactie als ik vertel dat dit een ernstige misvatting is. In deze column zal ik hier aandacht aan besteden.

Op het moment dat je een samenwoning gaat beëindigen (scheiden), zal er een afspraak gemaakt moeten worden wie de woning gaat verlaten. Als er sprake is van een gezamenlijke eigen woning zal een van beide partners door de bank uit de hoofdelijke aansprakelijkheid willen worden ontslagen, zodat de andere partner eigenaar wordt van de woning.
 
Als er sprake is van een huurwoning is het van belang vast te leggen wie er in deze woning blijft en er op die manier voor te zorgen dat de vertrekkende partner gevrijwaard wordt van verdere aansprakelijkheid door de huurbaas. Een van beide partners zal andere woonruimte moeten vinden. De boedel, waaronder de inboedel, moet worden verdeeld.
 
Wanneer er kinderen zijn, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan leg je de afspraken over de verzorging van en de omgang met kinderen vast. Ook zullen er afspraken moeten worden gemaakt over de financiële verzorging van de kinderen, de kinderalimentatie.

Al deze afspraken leg je vast in een "vaststellingsovereenkomst”. Deze vaststellingsovereenkomst is een bewijsstuk waarmee je aantoont dat je relatie is beëindigd. De vaststellingsovereenkomst heb je nodig bij de bank, woningcorporatie, gemeentelijke sociale dienst en mogelijk voor de belastingdienst om gebruik te kunnen maken van toeslagen.

Zo zie je maar: het is niet zo eenvoudig als vaak wordt gedacht. Ik voorzie u graag van een deskundig advies en help u bij het maken van goede afspraken.

Indien u vragen heeft, stel ze gerust. Altijd een gratis en vrijblijvend advies.

Ben van Wijk,
MfN registermediator, Familiemediator Enkhuizen - Hoorn
Tel. 06 13373284
info@debrug-mediation.nl www.debrug-mediation.nl


Geplaatst op 25 oktober 2019

Webdesign en realisatie: Mayflower Reclame | Privacy Policy