De Brug mediation

De Brug Mediation

Verplicht gesprek over de omgangsregeling, mét het kind

Bij een scheiding moeten ouders verplicht worden eerst een bemiddelingsgesprek over de omgangsregeling te voeren, waarbij ook hun kinderen inspraak krijgen. Dit pleidooi hoor ik steeds vaker en ik ben het er roerend mee eens. Ook al bedoelen ouders het in de meeste gevallen natuurlijk niet zo; kinderen worden lang niet altijd gehoord. En dat zorgt ervoor dat veel ouders hun kind (onbedoeld) meeslepen in hun conflict.


Ik las de volgende citaten van de Vlaamse kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens die ik heel treffend vind: "Nog te vaak nemen ze een advocaat onder de arm en stappen ze naar de rechter, waardoor ze met geslepen messen tegenover elkaar staan. Laat hen eerst rond de tafel zitten met een professionele bemiddelaar, en geef ook de kinderen inspraak. Want vaak vinden volwassenen hen ten onrechte te jong, terwijl de kinderen zeker nuttige dingen kunnen zeggen over waar ze willen wonen na de scheiding en hoe ze willen leven.”

Kortom: het zou zo goed zijn als ouders eerst een gesprek voeren over de omgangsregeling, waarbij ook hun kinderen inspraak krijgen. Dat zorgt juist voor een beter afgestemd ouderschapsplan én geeft kinderen het gevoel dat ze gehoord worden, in plaats van dat ze ongewild tussen hun ouders in komen te staan. Mijn broertje en ik kwamen helaas wel tussen onze ouders in te staan, ook al was dit niet hun bedoeling.

Aan de andere kant begrijp ik het ook wel. Als er iets heftigs gebeurt in je relatie/huwelijk, lopen de emoties hoog op en moet het heel lastig zijn om kalm te blijven en samen om de tafel te zitten. En het belangrijkste is (in mijn ogen) dat je als kind eerlijk kan zijn over wat je niet fijn vond en dat je na de scheiding een goede band blijft houden. In mijn geval is dat na een zware periode uiteindelijk gelukt, en daar ben ik nog altijd heel dankbaar voor.

Yannick La Gordt Dillié (28)

Mediation kan hierin uitkomst bieden en een gang naar de rechtszaak voorkomen. Benieuwd wat mediation voor u kan betekenen? Neem contact op via info@debrug-mediation.nl


Geplaatst op 10 januari 2020

Webdesign en realisatie: Mayflower Reclame | Privacy Policy