De Brug mediation

De Brug Mediation

Blog 'Tussen Partijen': Pensioen en echtscheiding

Vindt u het onderwerp pensioenen ook zo ingewikkeld? U bent daarin absoluut niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat bij echtscheiding het onderwerp 'pensioen' maar weinig aan de orde komt. In slechts 0,4% van alle echtparen die uit elkaar gaan, worden er officiële afspraken gemaakt over het pensioen.


Persoonlijk vind ik dit nogal een schokkend cijfer. Maar erger nog de reden waaróm mensen aangeven dat er geen afspraken over gemaakt zijn. Namelijk, dat zij geen kennis hebben over hun pensioen en ook niet over de Wet verevening pensioenrechten bij echtscheiding. Heel vaak horen wij in onze praktijk dat mensen niet precies weten hoe het zit met hun pensioen. 

Het wordt echter nog schrijnender als in hetzelfde onderzoek wordt geconstateerd dat het onderwerp pensioen door de echtscheidingsadvocaat of mediator niet aan de orde wordt gesteld en ook niet wordt opgenomen in het echtscheidingsconvenant.

Als familiemediator en bemiddelaar in echtscheidingen zien wij het als onze taak om, naast de afspraken die gemaakt moeten worden ten aanzien van eventuele kinderen, alle praktische zaken die verdeeld moeten worden te bespreken. Daar hoort vanzelfsprekend ook het pensioen bij. Niet altijd het leukste en makkelijkste onderwerp, maar zeker belangrijk om daar afspraken over te maken. Tijdens de mediation leggen wij u uit wat uw rechten en plichten zijn ten aanzien van de huidige Wet verevening pensioenrechten bij echtscheiding. U kunt ook gezamenlijk besluiten om het pensioen anders te verdelen. Wij leggen u uit wat de voor-en nadelen en eventuele consequenties hiervan zijn. De uiteindelijke keuze is aan u.

Heeft u naar aanleiding van deze column vragen, neemt u gerust contact met ons op.
Altijd een gratis en vrijblijvend advies.

Paula de Vries
MfN registermediator - Familiemediator

Koperwiekplein 52Breed 36
1602 NK Enkhuizen1621 KC Hoorn
06 1337328406 51899555
info@debrug-mediation.nl
www.debrug-mediation.nl

Geplaatst op 07 mei 2018

Webdesign en realisatie: Mayflower Reclame | Privacy Policy