Voor alle ouders die bij ons in de praktijk komen om de scheiding te regelen, is het moeilijkste van alles: het verdriet dat hun kinderen zullen hebben van de scheiding. Het gebeurt vaak dat ouders ons advies vragen hoe zij dit het beste kunnen aanpakken. Eigenlijk zijn wij daar best blij mee. De manier waarop ouders aan hun kinderen laten weten dat zij gaan scheiden is namelijk essentieel voor het verwerkingsproces van de kinderen.
Wij geven u graag een aantal tips dat u kunt meenemen in de voorbereiding op het gesprek met de kinderen. Voorbereiding hoor ik u denken, inderdaad. Het is goed om het gesprek samen met uw (ex)-partner voor te bereiden. Belangrijk hierin is dat u het gesprek met de kinderen gaat voeren als ouders in plaats van als ex-partners.
Vanuit uw rol als ouders bespreekt u samen wat u de kinderen exact gaat vertellen, hoe u het gaat vertellen en wanneer.
Wat u de kinderen gaat vertellen, hangt vanzelfsprekend ook af van de leeftijd van de kinderen.
U heeft als ouders besloten dat u gaat scheiden. Wanneer het u lukt om het als een gezamenlijk besluit mee te delen, valt de schuldvraag weg. Dit is voor de kinderen ook niet van belang. Hiermee laat u direct zien dat u als ouders samen de verantwoordelijkheid voor de kinderen blijft nemen. U gaat als partners uit elkaar, maar zult altijd samen de ouders van uw kinderen blijven. Het is goed om dit ook zo naar uw kinderen te communiceren. U blijft samen de ouders, u houdt allebei van hun en zij mogen ook altijd van u beide blijven houden.
Elk kind zal zich weleens afvragen of het iets anders had kunnen doen waardoor de scheiding niet plaats zou hebben gevonden. Het is daarom goed om aan te geven dat een scheiding nooit de schuld van kinderen is. Kinderen kunnen die bevestiging niet vaak genoeg krijgen.
Voor kinderen is het fijn om emoties bespreekbaar te maken en daarbij ook te zeggen dat dit heel normaal is. Sommige kinderen zullen direct al vragen hebben, bij anderen komt dit pas later. Het is goed om kinderen te laten weten dat ze met vragen altijd bij u terecht kunnen en dat u uw best zal doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden.
Vaak hebben kinderen wel vriendjes/vriendinnetjes of klasgenootjes die in dezelfde situatie zitten. Het kan prettig zijn om er met leeftijdsgenootjes over te praten. U kunt met de kinderen bespreken met wie ze er over zouden willen of kunnen praten.
Wanneer u na het lezen van deze tips denkt: o jee, dat hebben wij heel anders aangepakt. Bedenkt u dan dat het nooit te laat is om het gesprek over de scheiding opnieuw aan te gaan. Er is altijd een mogelijkheid om het over te doen.
Heeft u naar aanleiding van deze column vragen, neemt dan gerust contact met ons op.
Altijd een gratis en vrijblijvend advies.
Paula de Vries
MfN registermediator – Familiemediator
Koperwiekplein 52Breed 36
1602 NK Enkhuizen1621 KC Hoorn
06 1337328406 51899555