Een veel gehoord probleem tijdens de gesprekken die wij voeren is dat de communicatie moeilijk verloopt. Soms belet dit mensen om afspraken te maken en dat is uiteindelijk lastig, er moeten nu eenmaal zaken geregeld worden.
In andere gevallen geven ouders aan dat hun kinderen last hebben van de scheiding. Het is bekend dat veel van de problemen die kinderen ervaren door de scheiding te maken hebben met hoe de ouders na de scheiding met elkaar om gaan. Kinderen merken wanneer ouders niet met elkaar kunnen communiceren, zoals bijvoorbeeld elkaar niet aankijken bij de overdracht, ijzige stiltes of juist ruzie.
De keren dat tegen ons is gezegd ‘jullie zullen het wel druk hebben nu’ zijn ontelbaar. Blijkbaar verwachten mensen, of ervaren zij zelf, dat het verplichte thuis zitten een grote druk legt op relaties. Die gedachte is niet gek. Ook de vereniging van Familierechtadvocaten en scheidingsmediators (vFAS) hebben in het begin van de coronacrisis aangegeven dat zij verwachten dat Corona zou leiden tot een piek in het aantal scheidingen.
De meest recente cijfers wijzen er echter op dat die piek er zeker niet is. Hoewel wij het aantal aanvragen voor scheidingen weer zien toenemen, laten de recente cijfers zien dat het aantal echtscheidingen lager is dan de afgelopen jaren gebruikelijk was in deze periode. Daar zullen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen.