Voor jullie kinderen verandert er veel na de scheiding: hun thuis zal nooit meer hetzelfde zijn. Na de scheiding wonen jullie in afzonderlijke huizen en zullen niet meer tegelijkertijd de zorg voor de kinderen dragen. Hoe ga je hiermee om? Met andere woorden: hoe verdelen jullie de zorg na de scheiding? Deze verdeling leg je vast in een ouderschapsplan.
In Nederland is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen bij een echtscheiding. Dit geldt ook wanneer je als samenwonende partners uit elkaar gaat.
In het ouderschapsplan leg je de afspraken vast over de zorgverdeling en opvoeding van je kind. Het ouderlijk gezag blijft na een scheiding bijna altijd ongewijzigd bestaan. Als één ouder het gezag heeft, maak je ook afspraken over de omgangsregeling. Daarnaast regel je hoe de informatieoverdracht over de ontwikkeling van jullie kind plaatsvindt en over de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding. Kortom: in het ouderschapsplan staan alle afspraken over jullie kinderen.
De praktijk leert dat bij het opstellen van een ouderschapsplan een mediator eigenlijk onmisbaar is. De periode van de scheiding is vaak een zeer emotionele periode en er zijn veel zaken die geregeld moeten worden. Hierdoor loop je de kans dat je afspraken maakt waar je later spijt van krijgt.
Als ouder wil je graag allebei de zorg voor de kinderen dragen en stel je de belangen van jullie kind centraal. Soms is het lastig om de belangen van jullie kind los te zien van je eigen belang als ouder. Een mediator kan je hier heel goed bij helpen.
Je wilt toch later graag van je kinderen horen dat jullie als ouders bij de scheiding goed rekening met ze hebben gehouden? Dat zij er, ondanks de vervelende periode, goed op kunnen terugkijken?
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact op. Wij zijn altijd bereid om vrijblijvend advies te geven.