De afgelopen tijd heb ik een aantal zaken gehad van samenwoners waarbij de man het minderjarige kind wel erkend heeft, maar het gezag nooit heeft geregeld. Waar bij een huwelijk en een geregistreerd partnerschap de erkenning en het gezag over de kinderen van rechtswege is geregeld is dit bij samenwoners niet het geval.
Gelukkig is het bij mediation zo dat, over het algemeen genomen, beide partijen willen dat de andere ouder ook het gezag heeft over de kinderen. En het er om wat voor reden dan ook gewoon niet van gekomen is om dat te regelen. Wanneer beide ouders dit willen regelen is het ook alleen maar een formaliteit, die je samen achter de computer kunt regelen.
Maar het is wél belangrijk om het goed te regelen. Wanneer je namelijk wel het kind hebt erkend maar niet het gezag hebt, betekent dit feitelijk dat je wel de financiële verplichtingen hebt naar het kind, maar geen beslissingsbevoegdheid. Dit is iets wat maar weinig mensen willen. Daarnaast is het zo dat wanneer de ouder die alleen het gezag heeft overlijdt de rechter bepaald wie het ouderlijk gezag krijgt. In principe heeft de andere ouder de voorkeur wanneer deze binnen 1 jaar een verzoek tot gezag doet. Maar het zijn zaken waar je in geval van overlijden niet direct aan denkt en eigenlijk ook niet op zit te wachten.
Zoals voor veel andere zaken ook geldt, geldt dus ook hier: regel het aan de voorkant goed, dat voorkomt problemen achteraf.
Van een professionele Familiemediator mag je in ieder geval verwachten dat deze controleert of jullie dit goed geregeld hebben.