Sinds 2018 trouwen mensen standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Veel stellen denken dan (en dat snap ik helemaal!): Wat van mij was, blijft van mij. En in de basis klopt dat ook. Maar in de praktijk is het vaak ingewikkelder dan het lijkt.
Het huis was van jou, maar blijft dat ook zo?
Stel: jij had vóór jullie huwelijk al een koopwoning. Jouw partner trekt na het trouwen bij jou in. De woning blijft op jouw naam staan, dus die blijft van jou, toch?
Zo eenvoudig is het niet helemaal.
Vanaf jullie huwelijk is alles wat jullie verdienen van jullie samen. Juridisch gezegd: al jullie inkomen valt in de gemeenschap. Dus ook als één veel meer verdient dan de ander.
Over het algemeen wordt er tijdens het huwelijk op de hypotheek afgelost met het geld uit de gemeenschap. Je betaalt dan samen aan iets dat officieel maar van één persoon is. En dàt heeft wel gevolgen bij een scheiding. In het geval van de woning heeft de gemeenschap een financieel belang in de woning gekregen.
Als de gemeenschap bijdraagt aan een privébezit, zoals een woning, ontstaat er een vordering van de gemeenschap op de eigenaar. Bij een scheiding heeft je partner dan recht op de helft van die vordering – ook al staat het huis volledig op jouw naam.
Veel mensen denken: het huis staat op mijn naam, dus de ander heeft nergens recht op. In mijn praktijk zie ik dat dit vaak niet klopt – en dat mensen zich daar niet van bewust zijn.
Even op een rij
- Bezittingen van vóór het huwelijk blijven in principe privé.
- Maar inkomsten ná de trouwdatum zijn van jullie samen – ook bij ongelijke inleg
- Als je daarmee investeert in een privébezit (zoals een woning), ontstaat er een vordering
- Bij een scheiding wordt die vordering gedeeld – vaak tot verrassing van een van beiden
Eerlijk delen begint met heldere informatie
Mijn rol als mediator is niet om te bepalen wat eerlijk is – dat mogen mensen zélf beslissen. Maar ik zorg er wél voor dat alle feiten duidelijk op tafel liggen. Dat iedereen weet waar hij of zij juridisch staat. Pas dan kun je goede afspraken maken – over geld, bezit, en toekomst.
💬 “Je hebt geen keuze in wat je overkomt, wél in hoe je ermee omgaat.” Dat geldt ook bij scheiding – of juist dan.
Mijn advies?
👉 Ga je trouwen? Regel het goed vooraf. Maak afspraken, leg dingen vast, voorkom misverstanden.
👉 Ga je uit elkaar? Regel het goed met hulp van een mediator. Op een respectvolle manier, met oog voor beide kanten – en voor de toekomst.
📩 Wil je weten wat in jouw situatie verstandig is? Of zit je middenin een scheiding en zoek je hulp om samen verder te komen? Neem gerust contact met me op – ik help jullie graag verder.
💬 Paula de Vries, MfN-registermediator-Familiemediator