De Brug mediation

De Brug Mediation

Communiceren met je ex

Een veel gehoord probleem tijdens de gesprekken die wij voeren is dat de communicatie moeilijk verloopt. Soms belet dit mensen om afspraken te maken en dat is uiteindelijk lastig, er moeten nu eenmaal zaken geregeld worden. 

In andere gevallen geven ouders aan dat hun kinderen last hebben van de scheiding. Het is bekend dat veel van de problemen die kinderen ervaren door de scheiding te maken hebben met hoe de ouders na de scheiding met elkaar om gaan. Kinderen merken wanneer ouders niet met elkaar kunnen communiceren, zoals bijvoorbeeld elkaar niet aankijken bij de overdracht, ijzige stiltes of juist ruzie.Het ís ook lastig om goed te kunnen communiceren met je ex-partner. Wanneer de relatie net beëindigd is zijn de emoties nog volop aanwezig. Dit heeft een grote invloed op de communicatie. Belangrijk is dan ook dat ieder voor zich bezig gaat met de verwerking van de scheiding. Realiseer je dat dit tijd kost. Daarnaast is het goed om je te realiseren je je ex-partner niet kunt veranderen. Dit is tijdens jullie relatie niet gelukt, en zal dus nu ook niet lukken. Alleen zijn er wel een aantal dingen waar jij je niet meer druk om hoeft te maken. Doe dit dan ook niet, probeer het los te laten.

Er zijn een aantal concrete tips die we alvast aan je kunnen geven om de communicatie beter te laten verlopen:
 
  • Laat van tevoren aan de ander weten wát je wilt bespreken en plan daar een moment voor. Hierdoor kan de ander zich ook voorbereiden op het gesprek en voelt hij/zij niet overvallen. Benoem het onderwerp concreet en wijdt daar op dat moment niet verder over uit.
  • Spreek vanuit een wens, en niet vanuit een eis. En realiseer je dat wanneer je iets vraagt het antwoord ook ‘nee’ kan zijn.
  • Spreek vanuit jezelf, wat wil jij/voel jij in plaats van de ander te ‘beschuldigen’.
  • Luister naar wat de ander te vertellen heeft, vat het samen en controleer of je het goed hebt begrepen.
  • Wanneer de emotie te hoog oploopt, neem even een time-out en kom tot rust. Maak het gesprek later, of op een geheel ander moment af.
  • Probeer niet in te vullen voor de ander, hoe goed je die ook denkt te kennen.
Vaak is het lastig om zelf te zien waardoor de communicatie zo moeilijk gaat. Doordat wij onpartijdig zijn en vanaf een afstand naar jullie communicatie kijken kunnen wij jullie helpen om te ontdekken waardoor het niet lukt en daar concrete tips voor geven.

Je vindt ons in Hoorn én Enkhuizen. 

Kantoor Enkhuizen
Koperwiekplein 52, 1602 NK Enkhuizen

Kantoor Hoorn
Lepelaar 2H, 1628 CZ Hoorn

Paula de Vries 06 -51899555
Ben van Wijk 06-13373284

Geplaatst op 14 oktober 2021

Wij verzorgen mediation in onder andere Hoorn, Enkhuizen, Aartswoud, Abbekerk, Avenhorn, Beets, Benningbroek, Berkhout, Blokker, Bobeldijk, De Goorn, Hauwert, Hem, Hensbroek, Hoogwoud, De Hout, Lambertschaag, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Obdam, Onderdijk, Oosterblokker, Oosterleek, Oosthuizen, Oostwoud, Opmeer, Opperdoes, Oudendijk, Schardam, Scharwoude, Schellinkhout, Spanbroek, Spierdijk, Sijbekarspel, Twisk, Ursem, De Weere, Westwoud, Wijdenes, Wognum, West-Friesland, Zuidermeer, Zwaag, Zwaagdijk-Oost, Bovenkarspel, Lutjebroek, Hoogkarspel, Grootebroek, Stede Broec, Drechterland, Venhuizen, Oterleek, Andijk, Wervershoof, Lelystad en Zwaagdijk-West.
Webdesign en realisatie: Mayflower Reclame | Privacy Policy