De Brug mediation

De Brug Mediation

Er zijn meerdere manieren om het ouderschap vorm te geven na scheiding

Een week geleden deelde het Kenniscentrum kind en scheiding een artikel over parallel ouderschap. Ik heb dit artikel met veel interesse gelezen en wil de inhoud graag met jullie delen. 

Ik merk dat sommige cliënten, of soms één van hen, de lat erg hoog leggen in het gezamenlijk voorzetten van ouderschap na de scheiding. Sommige hebben daar een romantisch beeld bij, zoals met beide nieuwe partners en eventuele stiefkinderen in volledige harmonie samen aan de kersttafel te zitten. Een eind goed al goed verhaal. 


Het zou natuurlijk prachtig zijn als dat bij iedereen ook zo zou eindigen. Mijn ervaring is echter dat het in de meerderheid van de gevallen niet zo uitpakt en het al fijn is wanneer ouders een redelijk contact met elkaar hebben in het belang van hun kinderen. 
In veel gevallen is het best lastig dat je vanwege de kinderen nog vaak met de ex-partner geconfronteerd wordt. Voor de eigen verwerking zou het goed zijn om ook echt even fysiek afstand te nemen en even geen contact te hoeven hebben. Maar dat is als er kinderen zijn niet mogelijk.

Het artikel beschrijf de twee uitersten vormen van ouderschap na de scheiding, coöperatief ouderschap en parallel ouderschap. Coöperatief ouderschap is de vorm waarbij ouders de zorgtaken en verantwoordelijkheden in goed overleg verdelen, er regelmatig contact is en de ouders de opvoeding op elkaar af stemmen. Daartegenover staat parallel ouderschap, waarbij er zo min mogelijk contact is, alleen voor dringende zaken en er als het ware een fictieve muur tussen beide ouders wordt geplaatst. Vaak wordt coöperatief ouderschap gezien als de ideale vorm van ouderschap na de scheiding. 
Mijn ervaring is dat in gevallen waar kostte wat het kost geprobeerd wordt het ouderschap coöperatief vorm te geven dit juist ook kan leiden tot meer ruzie en conflict. Als er één ding al langere tijd bekend is dan is het dat ruzie tussen de ouders voor de kinderen geen goede omstandigheid is om in op te groeien. Dat dit kan leiden tot loyaliteitsconflict, waarbij kinderen het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen de ouders.

De resultaten van het beschreven onderzoek laten zien dat er nauwelijks verschil is tussen het welbevinden van het kind wiens ouders het ouderschap parallel vormgeven en het welbevinden van het kind wiens ouders het ouderschap coöperatief vormgeven. Dit maakt dan ook dat parallel ouderschap een goed alternatief kan zijn wanneer het contact tussen de ouders moeizaam verloopt. 

Zoals zoveel dingen in het leven is ook dit in de praktijk niet zo zwart wit als hierboven beschreven, en is elke situatie anders. Daarom is elk ouderschapsplan uniek, afgestemd op situatie van de cliënten. 
Dan is het fijn om uit onderzoek de bevestiging te hebben dat er meerdere manieren zijn om het ouderschap na scheiding vorm te geven zonder dat dit ten koste gaat van het kind. Uiteindelijk is dít het doel van alle ouders.
 


Geplaatst op 10 maart 2022
Wij verzorgen mediation in onder andere Hoorn, Enkhuizen, Aartswoud, Abbekerk, Avenhorn, Beets, Benningbroek, Berkhout, Blokker, Bobeldijk, De Goorn, Hauwert, Hem, Hensbroek, Hoogwoud, De Hout, Lambertschaag, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Obdam, Onderdijk, Oosterblokker, Oosterleek, Oosthuizen, Oostwoud, Opmeer, Opperdoes, Oudendijk, Schardam, Scharwoude, Schellinkhout, Spanbroek, Spierdijk, Sijbekarspel, Twisk, Ursem, De Weere, Westwoud, Wijdenes, Wognum, West-Friesland, Zuidermeer, Zwaag, Zwaagdijk-Oost, Bovenkarspel, Lutjebroek, Hoogkarspel, Grootebroek, Stede Broec, Drechterland, Venhuizen, Oterleek, Andijk, Wervershoof, Lelystad en Zwaagdijk-West.
Webdesign en realisatie: Mayflower Reclame | Privacy Policy